Bez kultúry nie sme!

KULTÚRA
0 /

V pondelok 16. novembra 2015 o 19:00 hod. sa v bratislavskom kultúrnom centre A4 uskutoční večer venovaný podpore Divadla Štúdio tanca a Bábkového divadla na Rázcestí, ktorých činnosť a existencia je v posledných mesiacoch ohrozovaná mocenskými praktikami vedenia BBSK.

Večer na podporu banskobystrických divadiel organizuje Bratislavský samosprávny kraj a kultúrne centrom A4. Je vyjadrením spolupatričnosti s bystrickými divadlami a snahou odkrývať a riešiť problémy, ktoré v tejto súvislosti divadlá riešia.

Podujatie bude venované tvorbe Divadla Štúdio tanca, ktoré sa na scéne A4-ky uvedie predstavením FROM SIDE OF A MAN FROM SIDE OF A WOMAN. Predstavenie siaha za hranice tanca, choreografie a tradičných javiskových foriem.

Fromsideof a man Fromsideof a woman je príbehom surovosti a krutosti; upozorňuje na devastáciu ľudskej suverenity, temné stránky psychiky a hranice ľudského konania. Nová forma fyzického divadla, silná výpoveď a jedinečné výkony tanečníkov zasiahli a uchvátili divákov nielen na domácej scéne Divadla Štúdio tanca, ale aj na zájazdoch v poľskom Krakowe, chorvátskej Pule či hlavnom meste Českej republiky Prahe.

Následne o 20:00 hod. bude večer pokračovať verejnou diskusiou, ktorej hosťami sú: riaditeľka a choreografka Divadla Štúdio tanca Zuzana Ďuricová Hájková, umelecký šéf Bábkového divadla na Rázcestí a režisér Marián Pecko, člen platformy KU.BA Ľubomír Burgr (štatutárny zástupca A4 – Priestor súčasnej kultúry) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo Verejnú diskusiu moderuje Mgr. Rastislav Šenkirik, vedúci oddelenia kultúry BSK.

Divadlo Štúdio tanca a Bábkové divadlo na Rázcestí boli v priebehu mesiacov september až november účastníkmi viacerých verejných diskusii v slovenských mestách Bratislava, Nitra, Zvolen, Žilina, Banská Bystrica. Zástupcovia divadiel hovorili o svojej tvorbe a práci, prekážkach a zásahoch zo strany Banskobystrického samosprávneho kraja.

Obe divadlá sa v tejto súvislosti tešia masívnej podpore odbornej verejnosti a prejavom spolupatričnosti divadelných inštitúcií a umeleckých organizácii, ktoré pomáhajú v šírení celistvých informácii o problémoch v banskobystrickom samosprávnom kraji. Divadlo Štúdio tanca prejavuje vďaku za neutíchajúcu PODPORU!

Zdroj: DŠT BB, Foto: ilust.