Banskobystrický máj opäť v znamení najlepšieho slovenského vína

KULTÚRA
0 /

Vinšpacírka otvorí svoje brány všetkým milovníkom vína aj tento rok. Po mimoriadne úspešnom prvom ročníku tejto vínnej cesty je tu už druhý. Začiatok mája sa tak bude niesť v znamení toho najlepšieho, čo v súčasnosti slovenské vinárstvo a vinohradníctvo ponúka.

Cech hostinských

Prvý ročník Vinšpacírky bol organizovaný Cechom hostinských, ktorý vznikol v roku 2011  a má za cieľ priniesť zaujímavé kultúrne a spoločenské podujatia späť do centra Banskej Bystrice. Združeniu sa na Vinšpacírku podarilo minulý rok pritiahnuť niekoľko stoviek ľudí a zároveň do hornatej oblasti Banskej Bystrice priniesť nefalšovanú atmosféru viničových nížin.

„Cechu nešlo o to urobiť z Banskej Bystrice vinársku oblasť, ale zorganizovať vinársku akciu, ktorá vráti život do centra mesta a priláka aj návštevníkov z iných miest. Oproti nultému ročníku sa nám tak podarilo zvýšiť návštevnosť až o 80 %,“

povedal predseda Cechu hostinských Andrej Patráš.

Dve desiatky vinárov

Za organizáciou Vinšpacírky stojí Cech hostinských aj tento rok. Degustovať sa bude na Námestí SNP a svoje vína vám predstavia viac ako dve desiatky slovenských vinárov. Ochutnať ich bude možné v deviatich prevádzkach cechu, v ktorých budú ochutnávky sústredené. Nalejú vám typické slovenské odrody ako napríklad Rizling vlašský alebo Frankovku modrú, no ochutnať sa budú dať aj tie na Slovensku menej rozšírené, či niečo zo slovenských novošľachtencov.

Na 2. mája je tiež pripravený bohatý sprievodný a kultúrny program. Okrem degustovania budú prebiehať aj prednášky o víne, ktoré budú viesť skúsení slovenskí someliéri. Vypočuť si tiež budete môcť zaujímavé koncerty a k dispozícii bude aj špeciálna výstava Víno v Banskej Bystrici.

Degustovať môžete už teraz

Na Vinšpacírke sa tento rok predstaví aj niekoľko noviniek. Jednou z nich je Špacírkarta. Cech pre vás v zúčastnených prevádzkach prichystal sériu zaujímavých ochutnávok. Stačí, ak si kúpite Špacírkartu a budete na ňu poctivo zbierať pečiatky z jednotlivých ochutnávok. Nájdete ju v spomínaných prevádzkach cechu. Ak zo všetkých ochutnávok nazbierate aspoň päť, získate VIP pohár, s ktorým máte vstupenku za polovicu. Tá vás v predpredaji vyjde na 15 € a na mieste za ňu zaplatíte 18 €.

Za vyplnenú Špacírkartu získate tiež špeciálny VIP pohár, ktorý vám ostane aj na Vinšpacírku. Vďaka nemu budete môcť ochutnať tie najlepšie vína tejto vínnej cesty, pretože s ním získate od každého vinára za 1 BoBuľu špeciálnu VIP vzorku, ktorá bude určená len pre držiteľov týchto pohárov.

Zdroj: Cech hostinských, Foto: Mirka Chabadová