Banskobystrické Vianoce opäť v znamení tradícií

KULTÚRA
0 /

Vianočné trhy, program naplnený tradičnou ľudovou hudbou a vianočnými koledami, vítanie Mikuláša, zvonička želaní na Námestí SNP či podujatie Primátorský punč. Mesto Banská Bystrica opäť spestrí svojim obyvateľom najkrajší čas v roku – advent.

Prvé tradičné pochúťky Vianočných trhov si tento rok budú môcť Banskobystričania vychutnať už v utorok 2. decembra. Od piatku 5. decembra následne pribudnú remeselné stánky a na námestí budú až do 21. decembra. V prípade záujmu budú niektoré stánky s občerstvením k dispozícii až do 4. januára 2015.

Novinkou tohtoročných vianočných trhov bude Zvonička želaní, do ktorej budú môcť návštevníci trhov od 5. decembra do 21. decembra vojsť, vysloviť alebo pomyslieť si svoje želanie a zazvoniť zvonom. Kto bude mať záujem, môže svoje želanie napísať a vložiť do „zásuvky želaní“, ktorá bude súčasťou zvoničky.

Okrem Vianočných trhov pripravilo mesto Banská Bystrica pre svojich obyvateľov a návštevníkov mesta bohatý kultúrny program. Už tradične sa začína uvítaním Mikuláša na Námestí SNP 5. decembra o 16:30 hod. a rozsvietením vianočného stromčeka. Zážitok deťom umocnia divadelné predstavenia Divadla PIKI pod názvom Čert a anjel a Elá hop! O 17:45 hod. sa začne charitatívny Mikulášsky beh so štartom pred ESC a cieľom na Námestí SNP.

Tóny vianočných melódií sa rozozvučia v Evanjelickom kostole 12. decembra o 19:00 hod. v rámci verejnej rozhlasovej nahrávky z cyklu Hrajteže mi, hrajte s podtitulom Prišli sme k vám na koledu.

„Program Banskobystrických Vianoc sme aj tento rok tvorili s dôrazom na tradície a hlavnú myšlienku tohto obdobia. Aj preto sme opäť zaradili do programu jedinečné spracovanie narodenia Ježiša Krista v podaní veselých šermiarov Cassanova. Tých si budú môcť Banskobystričania vychutnať na Námestí SNP 20. a 21. decembra o 16:00, 17:00, 18:00 a 19:00 hodine,“

povedala vedúca Odboru propagácie mesta Karin Graciasová Šikulová.

Myšlienku Vianoc podporí aj podujatie Primátorský punč na Námestí SNP, ktorý sa bude konať 18. decembra o 16:00 hod. Výťažok z predaja bude použitý na charitatívne účely.

Program bb vianoce

Zdroj: mesto BB, Foto: Ilustr,