Banskobystrická Noc kostolov bude od 25. – 27. mája 2018

KULTÚRA
0 /

Aj tento rok sa v Banskej Bystrici uskutoční Noc kostolov. Mottom tohto ročníka je citát z biblického novozákonného Listu Korinťanom: „Zostávali cez NOC v blízkosti Božieho domu.“

Noc kostolov 2018

Brány banskobystrických kostolov sa pre návštevníkov otvoria v piatok 25. mája 2018. Organizátori v Banskej Bystrici sa tento rok rozhodli, že Noc kostolov bude v našom meste a jeho blízkom okolí trvať tri dni a tri noci. Preto pripravili program pokračujúci aj v sobotu 26. mája 2018, ale aj v nedeľu 27. mája 2018.

Úlohou projektu je byť pozvaním pre všetkých ľudí dobrej vôle k spoločnému stretnutiu a k objavovaniu krásy kresťanských výtvarných a architektonických pokladov, ale tiež podeliť sa o svoju vieru, o svoj život, a svoje osobné obdarovanie a zručnosti. V našom meste bude NOC KOSTOLOV tiež znamením živej spolupráce kresťanských cirkví (ekumenizmus), ktorá hojí rany z minulých storočí.

Program Noci kostolov je aj tento rok veľmi pestrý a bohatý. Bude sa odohrávať vo všetkých troch hlavných kostoloch v centre nášho mesta. K týmto kostolom sa pridá aj ďalší veľmi vzácny chrám v našom blízkom okolí a to kostol Premenenia Pána v Španej Doline.

Prvý deň Noci kostolov 

(piatok 25. mája 2018)

Farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, Námestie Štefana Moysesa

Banskobystrické chrámy otvoria svoje brány už v piatok 25.5.2018. Hlavný program v tento deň začne  vo farskom kostole Nanebovzatia Panny Mária o 17:30 absolventským koncertom Mareka Trojáka, absolventa konzervatória J. L. Bellu v Banskej Bystrici z organovej triedy pedagóga Petra Sochuľáka.

Program ďalej pokračuje prednáškou s výkladom o histórii kostola s Martou MácelovouJaroslavom Pechom. Táto časť programu nesie názov „Od románskej doby až po súčasnosť.“

O 21:00 program v tomto chráme uzavrie moderovaná prehliadka kostola s Vierou Dubačovou a Pavlom Katreniakom. Pôjde o pásmo, ktoré organizátori nazvali „Príbeh farského kostola.“

Kostol Nanebovzatia Panny Márie

Evanjelický kostol, Lazovná ulica

Noc kostolov v Evanjelickom kostole otvorí hlavný bod programu, o 19:00, inscenáciou Návšteva – život a dielo Martina Rázusa pri 130. výročí jeho narodenia. Účinkovať budú Marek RozkošJuraj Sarvaš, spevokol Viliama Figuša Bystrého pri ECAV v Banskej Bystrici a spevokol študentov Evanjelického gymnázia. Inscenácia má dve dejstvá. Prvé dejstvo sa odohrá od 19:00 a druhé dejstvo o 20:00. Na záver programu v Evanjelickom kostole ešte o 21:00 vystúpi mládežnícka skupina CROSSROADS so svojim koncertom.

evanjelicky kostol bb

Katedrála sv. Františka Xaverského, Námestie SNP

V katedrále začína hlavný program o 20:00 hod.. Organizátori pripravili podujatie s názvom „Organmaratón“. Pôjde o dvojhodinový nepretržitý koncert organovej hudby na jubilujúcom katedrálnom organe, ktorý si tento rok pripomína 15 rokov od svojho postavenia.

Účinkovať budú David di Fiore, Marek Dietrich a Ján Bulla. Počas koncertu sa bude konať zbierka na dofinancovanie obnovy špaňodolinského historického organa.

Interiér Katedrály sv. Františka Xaverského

Druhý deň Noci kostolov 

(sobota 26. mája 2018)

Noc kostolov bude prebiehať aj v nasledujúci deň. V sobotnú noc pozývajú organizátori do Španej Doliny. V tamojšom skvostnom kostole Premenenia Pána sa bude konať Organová noc od 19:00 hod. Pôjde o posledný rozlúčkový koncert s barokovým organom majstra Martina Podkonického z roku 1751 pred jeho obnovou. Účinkujú David di Fiore, Marek Dietrich a Ján Bulla. Počas koncertu sa bude konať zbierka na dofinancovanie obnovy špaňodolinského historického organu.

Odvoz pre tých účastníkov, ktorí na svoj príchod využijú autobus SAD odchádzajúci z AS v Banskej Bystrici o 18:00, bude zabezpečený mikrobusom späť do Banskej Bystrice.

spania dolina

Tretí deň Noci kostolov 

(nedeľa 27. mája 2018)

Tohtoročná Noc kostolov, s podtitulom „Tri dni a tri noci,“ v Banskej Bystrici sa uzavrie v Katedrále sv. Františka Xaverského. O 16:30 je pripravený koncert, ktorý bude poctou národnému umelcovi Mikulášovi Schneiderovi – Trnavskému.

Práve tento rok si pripomíname 60 rokov od jeho úmrtia a 80 rokov od prvého vydania Jednotného katolíckeho spevníka. Koncert zostavený z diel Schneidera – Trnavského moderuje Diana Rauchová. Účinkujú:  Anna Ciganocová, Andrea Stračinová, Jana Macíková, Milan Stanovčák a Matúš Kucbel. Počas koncertu sa bude konať zbierka na dofinancovanie obnovy špaňodolinského historického organu.

 

Plagát Noc kostolov BB

Zdroj: Mesto BB, Foto: ilustračné