Automat na básne už aj v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

Až do 15. septembra budú mať Banskobystričania možnosť vyskúšať jedinečný literárny „vynález“. Po New Yorku, Londýne, Sofii a niekoľkých českých a slovenských mestách nájdu v kultúrnom centre Záhrada umiestnený Poeziomat – automat na poéziu.

Projekt českého aktivistu Ondřeja Kobzu na Slovensko prináša České centrum. Princíp poetického jukeboxu je jednoduchý. Stačí prísť, vybrať si obľúbeného poeta alebo poetku, stlačiť gombík a započúvať sa do hlasu, ktorý sa ozve z potrubia.

V aktuálnom výbere Poeziomatu sa nachádza nachádzajú legendárni českí básnici Egon Bondy, Ivan M. Jirous, J. H. Krchovský, Jáchym Topol, no svoje zastúpenie má aj slovenská scéna. Z automatu znie aj poézia obľúbenej slovenskej poetky Márie Ferenčuhovej či básne Mily Haugovej a osamelého bežca Ivana Štrpku.

Poeziomat v Banskej Bystrici je predzvesťou festivalu poézie „Versus“, ktorý sa bude konať 15. septembra 2018 v Literárnej bašte. Na druhom ročníku festivalu svoju tvorbu príde predstaviť napríklad básnici Ján Gavura, Ladislav Lipcsei alebo poetka Mirka Ábelová.

Na festival zavíta aj poľský básnik Szczepan Kopyt, ktorému vo vydavateľstve Literárna bašta vychádza preklad výberu básní Čítanka pre pracujúce triedy a po roku svoju tvorbu príde predstaviť aj slovenský básnik Michal Tallo, ktorý v meste pod Urpínom práve absolvuje tvorivú rezidenciu, tiež v réžii projektu Literárna bašta.

Hlavným partnerom projektu Literárna bašta je Fond na podporu umenia.

ondrej kobza

Autor: Slavo Sochor, Foto: Eva Rácová a ilustračné