Divadelná premiéra v Záhrade: Oslepené hudbou

KULTÚRA
0 /

Do Banskej Bystrice prichádza divadelná inscenácia zobrazujúca príbeh Izabely, ktorá bola väzenkyňou v koncentračnom tábore. Hoci prežila, jej život bol tragicky ovplyvnený hrôzami nacistického priemyselného vraždenia.

Premiérovo inscenáciu „Oslepené hudbou“  uvedú v kultúrnom centre Záhrada 2. septembra 2015 o 19:00 hod. V úlohe hlavnej aktérky predstavia Marta Nováková a Janka Ovšonková. Táto hra je venovaná všetkým, ktorí nezabúdajú.

Inscenáciu naštudovala režisérka Viera Dubačová s herečkami Martou Novákovou a Jankou Ovšonkovou, ktoré v postave Izabely hudobne a slovne rozprávajú jej životný príbeh. V paralelnom svete sa stretajú stará a mladá žena, minulosť a súčasnosť. Scenár Ľuby Lesnej zachytáva príbeh dvoch žien v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau.

Silný príbeh pôsobí na divákov svojou ľudskosťou a túžbou po dôstojnom, plnohodnotnom živote. Je o to adresnejší, že hlavnej aktérke inscenácie sa napriek svojmu výnimočnému talentu a aj napriek tomu, že bola neterou svetoznámeho hudobníka, nepodarilo vyhnúť koncentračnému táboru a stať sa v ňom otrokyňou svojich väzniteľov. A to len preto, že sa zhodou okolností narodila ako Židovka.

Monodráma vznikla na motívy životného príbehu známej a uznávanej huslistke Alma Rosé, ktorá bola neterou Gustáva Mahlera. Počas holokaustu sa ako väzenkyňa koncentračného tábora stala proti svojej vôli šéfkou orchestru v Auschwitzi. Neskôr v koncentračnom tábore aj zahynula. Scenár inscenácie, ktorý napísala Ľuba Lesná, taktiež voľne spracúva spomienky bývalých väzenkýň a väzňov Auschwitzu a Birkenau: Mancy Schwalbovej, Hildy Hraboveckej, Lucie Sivákovej, Mórica Taubera, väzenkyne č. 65657.

„Oslepené hudbou sa nechce obmedziť len na divadelné dosky, ale vyslať aj odkaz k slovenskej spoločnosti. „Touto monodrámou si nielenže chceme uctiť pamiatku Almy Rosé a zároveň ukázať hrôzy počas holokaustu, ale na základe jej príbehu mienime zdvihnúť varovný prst, aby sa nič podobné už nezopakovalo. Sme svedkami čoraz častejších a čoraz agresívnejších útokov na menšiny, prejavov netolerancie, fanatizmu, skresľovania histórie, zavádzania a pošliapavania ľudských práv týchto menšín,“

vysvetľuje režisérka inscenácie Viera Dubačová.

Ďalej dodáva:

„Čas zrejme dozrel, ľudia pomenej, to však neznamená, že budeme mlčať aj my. Svojím predstavením prinášame sondu do jednej ľudskej duše, ktorá odhaľuje svoje tajomstvo, ale aj osobnú skúsenosť – stretnutie so zlom v tej najohavnejšej podobe a krivde, akej sa ľudia mohli dopustiť. Fatálne následky takéhoto konania si nesie ľudstvo v sebe stále. Je našou povinnosťou neumlčať tieto hlasy minulosti a neustále ich pripomínať.“

Hrajú: Marta Nováková a Janka Ovšonková, scéna: Dušan Krnáč, kostýmy: Dušan Krnáč, réžia: Viera Dubačová, videoart: Peter Gábor, asistentka réžie: Janka Brndiarová, stavba scény: Stanislav Argaláš, svetlo: Milan Slama.

Inscenácia bude premiérovo uvedená 2. septembra 2015 o 19,00 v kultúrnom centre Záhrada v Banskej Bystrici, obnovená premiéra nasledujúci  deň. Dielo vzniklo vďaka podpore Ministerstva kultúry SR a uvádza sa v partnerstve s Oži Slovensko, iniciatívou Nie v našom meste a regionálnou sieťou Nie v našom kraji, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry a Divadlo z Pasáže.

Zdroj: Rado Sloboda, Foto: ilustračné