Kanadský kouč HC ´05 Dan Ceman je už v Banskej Bystrici

ŠPORT
0 /

V utorok pricestoval na Slovensko nový kanadský kouč HC’05 iClinic Banská Bystrica Dan Ceman. S našim mužstvom absolvuje letnú prípravu na ľade a po prípravných dueloch ho čakajú aj štarty v Lige majstrov. Vo funkcii nahradil Vladmiíra Országha, ktorý bude viesť Slovan Bratislava v KHL.

Pre 44-ročného rodáka z Windsoru Dana Cemana je angažmán v Banskej Bystrici prvým na Slovensku. Pre oficiálny web HC ´05 po príchode pod Urpín uviedol:

„Som veľmi šťastný a nadšený, že som v HC ´05 iClinic Banská Bystrica. Teším sa, keď už začnem pracovať v novom klube. Je to pre mňa obrovská výzva. Organizácia sa mi veľmi zapáčila, taktiež na mňa urobil dojem hokej, ktorý som videl počas mojej návštevy Slovenska cez finále play-off. Banská Bystrica je skvelé miesto na napredovanie tak pre hráčov ako aj trénerov.“

Vedenie hokejovej Banskej Bystrice neskrýva, že aj v nasledujúcej sezóne má len tie najvyššie ciele. Dobre si to uvedomuje aj Ceman, ktorý pokračuje:

„Nie je tajomstvom, že chceme vyhrať titul. Banská Bystrica ho získala v posledných dvoch sezónach, ale k nemu vedie dlhá cesta a navyše vyhrať chce mnoho ďalších klubov z ligy. Som veľmi rád, že sme získali slovenských hokejistov, ale aj zámorské posily, pretože tie sú pre mňa veľmi dôležité a potrebné.“

Banskobystričanov čakajú ešte pred zápasmi v slovenskej najvyššej súťaži ťažké duely v Lige majstrov. Kanadský kouč je vo vyjadreniach pred týmito stretnutiami o niečo opatrnejší. Pre oficiálnu klubovú internetovú stránku ´baranov´ vraví:

„Máme veľmi náročnú skupinu, preto by som nerád hovoril o nejakých striktných cieľoch. Chceme ísť od zápasu k zápasu a v každom jednom byť konkurencieschopným mužstvom. Nebudem hovoriť o tom, že máme za cieľ postúpiť zo skupiny. Našim cieľom bude odohrať šesť kvalitných zápasov a niektoré z nich sa pokúsiť vyhrať. Viem, že pred rokom Banská Bystrica porazila napríklad Tapparu.“

Štyridsaťštyriročný Dan Ceman trénoval v rokoch 2013 až 2018 v dánskom klube SönderjyskE, s ktorým získal dva majstrovské tituly (2013/2014, 2014/2015). Predtým viedol Vojens IK v druhej najvyššej dánskej súťaži (2012 – 2013) a ako hrajúci tréner pôsobil v škótskom Dundee (2010 – 2012). Počas hráčskej kariéry si v 90-tych rokoch minulého storočia v AHL obliekal dresy Kentucky, Portlandu a Providence, potom absolvoval viaceré európske zastávky.

Autor: (cb), Foto: ilustračné