Opera Rigoletto na bystrickom Amfiteátri

KULTÚRA
0 /

Po minuloročnom veľmi úspešnom uvedení opery Giuseppe Verdiho Nabucco na bystrickom Amfiteátri Paľa Bielika zaznie v sobotu 4. júna 2016 o 20:30 hod. ďalšia Verdiho opera Rigoletto v podaní umelcov Štátnej opery v Banskej Bystrici.

Operné predstavenie pripravuje občianske združenie Za živa na amfiteátri… Jeho predseda  Vladimír Bahýl pre agentúru SITA uviedol:

„Po dobrom diváckom ohlase a po skúsenostiach s organizovaním takéhoto podujatia pod holým nebom sme sa rozhodli pripraviť v rovnakom prostredí aj Rigoletta.“

Verdiho opera Rigoletto mala svoju premiéru 11. marca 1851 v Miláne. Ako námet mu poslúžila tragédia Victora Huga Kráľ sa zabáva. Štátna opera v Banskej Bystrici uviedla Rigoletta v premiére vlani 16. októbra v rámci jesenného hudobného festivalu pod režijným vedením Anny Osipenko.

Táto leningradská umelkyňa spolupracovala s banskobystrickým súborom už aj v minulosti. Dramaturgia opery siahla po Rigolettovi nielen preto, že patrí medzi desať najhranejších titulov na svete, ale najmä preto, že myšlienkové posolstvo Verdiho diela je aktuálne aj dnes.

Anna Osipenko a celý inscenačný tím však nechceli prerobiť operu v úplne novom šate. Snažili sa, aby divák spoznal v postavách diela seba a dnešnú dobu. Preto pri novej premiére zvýraznili aj také súvislosti, ktoré v predchádzajúcich spracovaniach chýbali.

Režisérka o aktuálnom spracovaní Verdiho diela povedala:

Myšlienkové posolstvo Verdiho opery, ktorá mala premiéru v roku 1851, je aktuálne aj dnes. Pri inscenovaní sme sa chceli vyhnúť „obrátenému“ či pomýlenému chápaniu „súčasného = moderného“ režijného spracovania, keď sa dej umelo mechanicky prenáša napríklad do ponorky alebo kozmickej lode. Nechceli sme však urobiť ani naftalínovú historickú rekonštrukciu. V inscenácii sme obdarovali hlavných hrdinov, žijúcich v 16. storočí, súčasnou psychológiou. Nesnažili sme sa Verdiho prerobiť, nevnucujeme nový sujet, ale chceme, aby divák spoznal v postavách opery seba a dnešnú dobu.”

Opera Giuseppe Verdiho Rigoletto v 3 dejstvách:
Hudobné naštudovanie a dirigent: Marián Vach
Réžia: Anna Osipenko
Dramaturgia: Alžbeta Lukáčová
Kostýmy: Vera Marinina
Scéna: Viktor Grigorev
Zbormajsterka: Iveta Popovičová
Choreografia: Michail Čajkasov

Osoby a obsadenie:

Rigoletto: Zoltán Vongrey
Gilda: Mariana Hochelová a. h.
Vojvoda: Dušan Šimo
Sparafucile: Ivan Zvarík
Maddalena: Michaela Šebestová a. h.
Monterone: Šimon Svitok a ďalší
Spoluúčinkujú Orchester, Zbor a Balet Štátnej opery

Autor: (tom), Foto: ŠO BB