Zapojte sa aktívne do Európskeho týždňa mobility 2018

SPRÁVY
0 /

Európsky týždeň mobility 2018 (ETM 2018) odštartoval v nedeľu a potrvá do 22. septembra, kedy ho uzavrie tradičný Deň bez áut.

Národná kampaň

Do národnej kampane, ktorú koordinuje rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia – Slovenská agentúra životného prostredia so sídlom v Banskej Bystrici,  sa zapojilo už 51 slovenských miest a obcí.

Vlastnou kampaňou podporilo Európsky týždeň mobility Ministerstvo dopravy a výstavby SR a pripojili sa aj samosprávne kraje. S 50 – percentnou zľavou a bezplatnou prepravou bicyklov tak budeme môcť počas ETM 2018 cestovať vo vybraných vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko kategórie Os a REX a v prímestských autobusoch v jednotlivých samosprávnych krajoch, v rámci MHD v Košiciach a Nitre.

Zväz autobusovej dopravy podporí kampaň vyčlenením reklamného priestoru na propagáciu myšlienky ETM 2018 na zadných sklách prímestských autobusov a vo vozidlách bude distribuovať letáčiky ku kampani. Zároveň sa bude snažiť prostredníctvom kampane „Skús bus“ prilákať ľudí z áut do hromadnej dopravy.

mobilita8

 Filozofia ETM 2018

Vďaka partnerom kampane a zapojeným mestám, obciam a inštitúciám  obyvateľov Slovenska pôjde o to , aby si vyskúšali rôzne riešenia mobility dostupné vo svojich obciach a mestách a spochybnili rozšírený názor, že jedinou vhodnou možnosťou prepravy sú samostatné autá.

Jedným zo spôsobov, ako to riešiť, je prehodnotiť každodenné potreby z hľadiska prepravy a vnímať cestu z bodu A do bodu B ako prostriedok na obohatenie nášho dňa. Počas týždňa mobility budú preto obyvatelia vyzývaní a motivovaní, aby  zvážili posolstvo témy tohtoročnej kampane „Kombinuj a choď“ a vyskúšali si napríklad verejnú dopravu, bicykel, pešiu chôdzu, alebo ich vhodnú kombináciu.

mobilita4

Tým, že prijmeme myšlienku multimodality a zavedieme do našich presunov udržateľné spôsoby dopravy, môžeme pozitívne ovplyvniť nielen naše životné prostredie, ale aj zistiť, že sme šťastnejší, zdravší a dokonca aj to, že sa nám znížil čas a náklady na dopravu. Vďaka prijatej výzve možno prídeme na to, že cesta do práce nemusí byť len nudné presúvanie sa v dopravných zápchach, ale naopak môže byť príjemná a zábavná.

Tých váhavejších sa budú snažiť počas ETM 2018 presvedčiť svojimi aktivitami slovenské samosprávy zapojené do kampane, ktoré opäť pripravili rôznorodý inšpiratívny program.

mobilita2

 Akcie v Banskej Bystrici

 V Banskej Bystrici sa môžu občania tešiť na verejnú diskusiu Doprava – mesto – ľudia, ktorá sa uskutoční v stredu 19. septembra o 16:00 hod. na Radnici.

Od 21. do 22. septembra sa na Námestí SNP bude konať Cyklotriptych – interaktívna inštalácia o zdravom pohybe a súčasnom umení v jednom. Počas ETM budú prebiehať aj osvetovo – vzdelávacie podujatia pre žiakov základných škôl na tému Ekostopa a Ekodoprava.

.Vyvrcholením Európskeho týždňa mobility bude akcia pri príležitosti Dňa bez áut. Tento rok pôjde o svetelnú cyklojazdu mestom, ktorá sa pôjde v sobotu 22. septembra so štartom o 20:00 hod. na Námestí SNP pri veži. Malým podtitulom celej akcie je „Posvieťme si na cyklorozvoj v Banskej Bystrici“.

mobilita7

 „Môže prísť každý, základom je osvetlenie na večerný presun mestom (predná a zadná blikačka/svetlo), žiadané je však akékoľvek vysvietenie bicykla a samotného cyklistu – svetelné reťaze na baterky, blikajúce hračky, blikajúce čertove rohy z nedávneho jarmoku a  podobne,“

informuje  Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica. Cieľ pelotónu bude opäť na námestí, kde si jeho účastníci budú môcť i pozrieť inštalácie Festivalu svetla a tieňa.

mobilita6

Národná súťaž

ETM sa koná každý rok  od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Na podporu kampane vyhlasuje MŽP SR v spolupráci so SAŽP aj Národnú súťaž o Cenu ETM v troch kategóriách: Aktívna samospráva, Efektívne trvalé opatrenie a Originálna aktivita.

Jej cieľom je zvýšiť motiváciu samospráv zapojiť sa do najväčšej kampane na podporu udržateľnej mestskej mobility v Európe a vytvoriť priestor na vzájomnú inšpiráciu a súťaživosť medzi sídlami na Slovensku. Samosprávy, ktoré majú záujem uchádzať sa o cenu Národnej súťaže ETM  sa môžu prihlásiť do 1. októbra 2018.

etm plagat

Zdroj: SAŽP, Foto: ilustračné