Miro Toman: Je po sviatkoch, hor sa do práce i politiky

Blog
0 /

Tak sme prežili vianočné i novoročné sviatky a nastáva každodenná realita všedného dňa. Aký bude nový rok 2017 v Banskej Bystrici, našom kraji a na Slovensku?

Či sa nám to páči alebo nie, bude nás zamestnávať komunálna, regionálna i celoštátna politika, ak si odmyslíme európsku a celosvetovú, ktoré tiež ovplyvňujú dianie na Slovensku. Skúsme sa na chvíľu zamyslieť nad tým, čo nás môže čakať v najbližších mesiacoch, kým si opäť sadneme k štedrovečernému stolu a budeme vítať Nový rok 2018.

Mesto Banská Bystrica

Banská Bystrica sa stala Európskym mestom športu, takže tento rok sa bude niesť v športovom duchu. Bude to však aj rok investícií, do ktorých sa vedenie nášho mesta vďaka dobrej ekonomickej kondícii samosprávy môže pustiť.

Ako avizoval primátor Ján Nosko pri hodnotení prvého polčasu svojho pôsobenia v pozícii štatutára mesta, najväčšou investíciou bude nová autobusová stanica, ktorú samospráva odkúpi od investora po jej dokončení v lete tohto roku. To bude zároveň splnenie kľúčového bodu verejného prísľubu, ktorý dal primátor občanom po voľbách v roku 2014.

Mesto má pripravené aj europrojekty, ktoré chce uplatniť už v tomto roku na základe výziev operačných programov zo štrukturálnych fondov EÚ. Môže by medzi nimi i odkúpenie bývalého Domu kultúry a jeho premena na centrum kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Rovnako mesto v spolupráci s Akadémiou umení hľadajú zdroje na pokračovanie rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky – kaštieľa Radvanských, ktorá sa začala s vládnou podporou vlani.

Po dokončení vybudovania technickej infraštruktúry v priemyselnom parku v súčinnosti s mestskou spoločnosťou MBB a.s. očakáva mesto príchod nových výrobných investorov, vrátane náhrady za neúspešný projekt RKN Global. Nové pracovné príležitosti pre Bystričanov zostávajú jednou z priorít tohto vedenia mesta.

Banskobystrická samospráva bude pokračovať v obnove mestských komunikácií, základných a materských škôl vrátane športovej infraštruktúry, v čom môže očakávať ďalšiu vládnu podporu. Podľa slov podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho na odovzdávaní košickej štafety Európskeho mesta športu pre Banskú Bystricu by sa malo pohnúť aj s obnovou futbalového štadióna so zachovaním atletickej dráhy.

Po polčase možno konštatovať, že politicky sa primátor so svojím tímom môže v mestskom zastupiteľstve oprieť o väčšinovú koalíciu poslancov SMER – SD, SNS, SDKÚ – DS a časť Klubu nezávislých poslancov. V opozícii je iba Banskobystrická alternatíva s niekoľkými nezávislými poslancami, ale napríklad rozpočet mesta na rok 2017 ohlasovalo jednomyseľne celé zastupiteľstvo.

Pokiaľ sa podarí primátorovi Jánovi Noskovi udržať v zastupiteľstve stabilnú koaličnú väčšinu spojenú s  dôverou občanov, ambiciózne plány mesta v tomto roku športu sa stanú skutočnosťou. Veď ako zvyknú vravieť športovci – v zdravom tele zdravý duch.

Banskobystrický samosprávny kraj

Iná situácia je v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Tú predseda BBSK nespolupracuje s poslaneckou väčšinou V novembri budeme voliť nového župana a krajských poslancov, ale hlavnou témou je, či sa udrží pri moci súčasný kontroverzný predseda ĽSNS Marian Kotleba. Tomu sa vďaka presadzovaniu extrémistickej politiky na Úrade BBSK podarilo za necelé štyri roky odizolovať náš kraj nielen od zvyšku Slovenska, ale aj od eurofondov.

Keďže mnohí obyvatelia v regiónoch dodnes nepoznajú skutočné fungovanie a význam vyšších územných celkov v rámci štátu pre ich praktický život, darí sa Kotlebovi a jeho strane presadzovať sa už aj na úrovni slovenského parlamentu.

Ak NR SR prijme zákon o jednokolovej voľbe predsedov i poslancov VÚC, vyvstane otázka, kto vyzve súčasného župana v tohtoročných voľbách. Rozumnou by sa javila spoločná dohoda koaličných i opozičných parlamentných strán na jednom kandidátovi, ako to deklaruje SMER – SD, Most – Híd a pridáva sa aj SNS. Opozičné strany SaS a OĽaNO k tomuto názoru ešte nedospeli, naopak, odmietajú ho.

Skúsený politik Béla Bugár to komentoval slovami: „Čo to je za rozum, keď v Banskej Bystrici všetci hovoríme, že by sme sa mali dohodnúť bez toho, či je niekto opozičný alebo koaličný, ale SaS oznámi, že tam má kandidáta Klusa a my sa môžeme pridať. Môže sa nám stať, že padneme tvrdo na zem. Ale to je aj o tom, či opozícia chce opäť bojovať s koalíciou a tak pomôžeme Kotlebovi alebo to bude normálna súťaž.“

Zatiaľ poznáme niekoľkých kandidátov, ktorí chcú ísť do novembrového súboja o župana v našom kraji. Okrem Mariana Kotlebu sú to Igor Kašper, Martin Klus, Stanislav Mičev, a Milan Urbáni. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia v priebehu roka.

Slovensko

Po ukončení nášho úspešného predsedníctva v Rade EÚ sa na slovenskej politickej scéne opäť rozbieha koalično – opozičný súboj. Po necelom roku od parlamentných volieb možno konštatovať, že vládna koalícia SMER – SD, SNS, Most – Híd funguje bez väčších problémov a zvláda aj vnútropolitické kauzy, ktoré proti nej využíva v politickom boji opozícia s pomocou niektorých médií.

Politológ Michal Horský hovorí: „Faktom zostáva, že pravica od pádu Radičovej vlády je totálne rozbitá. Koncentruje sa iba na politické šteky a policajné obviňovanie vládnej strany. Vôbec sa nevenuje serióznej programovej, hodnotovej a organizačnej výstavbe vlastných radov. Je podivné, že všetky opozičné strany nemajú na celom Slovensku ani len toľko členov, ako ich má mimoparlamentné KDH na východnom Slovensku.“

Ukazuje, že súčasné opozičné strany so svojimi lídrami bez väčšej členskej základne nie sú alternatívou voči tejto vláde. Očakáva sa, že v priebehu roka by mohli vyniknúť dve nové strany.

Na jar vyráža primátor Trenčína Richard Rybníček do regiónov a s pomocou siete svojich ľudí začne zbierať podpisy na založenie strany Toska. Rovnaký zámer má aj think tank Progresívne Slovensko na čele s podnikateľom Ivanom Štefunkom. Nejasná zostáva politická budúcnosť prezidenta Andreja Kisku…

Autor: Miro Toman, Foto: ilust.

Miro Toman