Škola bez prázdnin a vzdelanie ako podmienka úspechu, aj pri výrobe piva

Blog
0 /

Keď som šiel za inžinierom Pavlom Fiľom, riaditeľom, riaditeľom Strednej odbornej školy v Banskej Bystrici, myslel som si, že prídem do atmosféry pokojných, priam lenivých prázdnin. Mýlil som sa.

 Parkovisko plné na prasknutie, všade kopa detí i dospelých. Počas víkendu prebiehajú záverečné skúšky tých, ktorí sa usilujú získať včelársky výučný list. A práve teraz sa začína aj nepropagovaný tábor mladých včelárov. Pre deti i adolescentov. Celkove ich prišlo okolo 35. Možno už o rok sa bude prednášať v angličtine, lebo tábor by mal byť medzinárodný.

 Poďme však k tomu, čo bolo hlavným dôvodom mojej návštevy. Chcel som vedieť viac o vzdelávaní pivovarníkov. Boli časy, keď slovenské pivovary buď krachovali, alebo ich kupovali zahraničné spoločnosti. Tlak globalizácie prirodzene vyvoláva antiglobalizačné tendencie. A tak, dnes už máme na Slovensku okolo 60 pivovarov.

 Malých, trošku väčších i poriadne veľkých. Ďalšie reštauračné pivovary stále vznikajú. Kde však vziať zrazu toľko odborníkov?

 Od septembra otvára škola nový študijný odbor. Pivovarník a sladovník. Vzdelávanie malo byť pôvodne už aj pre 15 – ročných, no nový odbor si nateraz nezískal dôveru rodičov. Zato v rámci vzdelávania dospelých sa už chystá prvých desať študentov. A ešte ich bude viac.

 Do školy sa na tento študijný odbor môžu záujemcovia prihlásiť zhruba do 20. augusta. Záujem majú najmä majitelia reštaurácií, ktorí chcú variť svoje pivo.

 Ich pracovitosť odmenia vedomosti, výučný list, no aj certifikát platný v celej Európskej únii. Pre zaujímavosť, študenti sa naučia variť rôzne druhy piva, okrem iného aj pivo medové. A popri tom dokonca aj medovinu. No a kto bude učiť? Vysoko kvalifikovaní a vzdelaní teoretici, ale aj praktickí odborníci.

 Niekto môže namietať, že potrebné vedomosti sa dajú získať aj na internete. Ale, tam je skutočne všeličo a len ťažko sa dá odlíšiť táranie od skutočných vedomostí. Okrem toho, nie autor na internete, ale jedine učiteľ odovzdá žiakovi skutočne všetko čo vie.

 Sú školy, ktoré chcú profitovať z toho, že sa zrušia iné školy. A potom budú mať študentov. A sú i také, kde neustále hľadajú ako ďalej, načúvajú potrebám spoločnosti, robia všetko preto, aby boli užitočné. A aby u nich získané vzdelanie bolo dobrým štartom pre tých, ktorí chcú pracovať.

 

 

Autor: Ľubomir Motyčka, Foto: ilustračné

Miro Toman