Skokanské úspechy mladých inšpirujú a motivujú

Komentár
3 /

Vyzerajú, že sotva unesú tie veľké lyže. Veď sú omnoho väčšie ako tie roztomilé dievčatká. Zahľadel som sa na fotografie a povedal si, dám prednosť publicistike o skokanskom lyžovaní malých dievčat. Mnoho ľudí by ich radšej, zrejme, videlo hrať sa s bábikami.

Po skončení medzinárodného podujatia v skokoch na lyžiach na umelej hmote, ktoré sa konalo 9. júna toho roku na Žltých pieskoch v Banskej Bystrici internetový portál Športlandia.sk otvoril v kategórii Šport stálu rubriku Skokanské lyžovanie detí.

A ako prvé pretekárky na prahu tohoročnej skokanskej sezóny z dievčat  z troch existujúcich slovenských oddielov skokanského lyžovania napísali v kategórii predžiačok (rok narodenia 2010 a mladšie) mená a priezviská Sára Styková Športový lyžiarsky klub Selce (tak je oficiálne od roku 2014 zaregistrovaný na Ministerstve vnútra SR, ale v prezenčných listinách uvádzajú názov SKI Club Selce), Rebeka Zaprihačová z toho istého klubu a Michaela Sotterová z Klubu priateľov skoku na lyžiach .

Kategóriu 2008 – 2011 obsadili okrem žiačok z Čiech slovenské pretekárky Ella Wittmannová a Viktória Môciková, obe zo Športového klubu lyžiarov Banská Bystrica, Kira Kapustíková, Zuzana Huntošová, Lea Michalová, Alica Michalová, všetky z Klubu priateľov skoku na lyžiach Banská Bystrica, Ema Mesíková a Lucia Sirágiová, obe zo SKI Clubu Selce.

Kategóriu žiačok 2006 – 2007 zasa obsadili dievčatá Tamara Mesíková zo SKI Selce a Emma Witmanová Športový klub lyžiarov Banská Bystrica. Medzi dorastenkami (2001 – 2005) sa na štarte zo Slovenskej republiky objavili  Viktória Šidlová zo Športového klubu Kartík Banská Bystrica  a Tamara Mesíková a Nina Bezúchová zo SKI Clubu Selce. Všetky, vrátane svojich rovesníčok v jednotlivých kategóriách z Maďarska a Českej republiky vyšliapali na jednotlivé mostíky, zapli si tie veľké lyže, spustili sa, nabrali rýchlosť, preleteli  vzduchom , snažili sa doskočiť do telemarku a dbali na kvalitný odjazd.

Jedna z nich – Tamara Mesíková zo SKI Club Selce stála na stupni víťazov dvakrát.  Pred Maďarkami Isabelou Tuczai a Hédi Kohl s veľkým náskokom vyhrala svoju kategóriu, aby potom medzi oveľa staršími dorastenkami skončila tretia, keď zvíťazila Viktória Šidlová pred Češkou Klárou Ulrichovou.

Z našich dievčat stála ešte na najvyššom stupienku Ella Wittmanová v kategórii žiačok s rokmi narodenia 2008 – 20011, kde bola ešte na stupni víťazov aj v poradí tretia Kira Kapustíková, ktorú tesne predbehla v bodovom zisku Češka Sára Merendová z Frenštátu pod Radhoštěm.

Je vôbec dobré, že sa tak mladé dievčatá nechajú strhnúť okolím k odvážnym výkonom? Odborníci tvrdia, môžu tak robiť, ak začnú trénovať už v predškolskom veku. Ich šport vyžaduje špeciálne návyky, pružnosť tela a odvahu. Postupujú od najmenších mostíkov vyššie.

„Aj preto sa niet čo čudovať, že keď sme počas minuloročnej zimy organizovali skokanské podujatie pre deti a mládež u nás, pretekárov prišlo povzbudiť vyše 1000 divákov,“ uviedol Ján Mesík, jeden zo spoluzakladateľov Športového lyžiarskeho klubu Selce, ktorý vznikol ešte v roku  014.

„Trénujeme na suchu, zodpovedne, pracujeme s detailom a deti vedieme k tomu, aby už v mladosti stratili zábrany k odvážnym skokom. Preto nás v minuloročnej sezóne neprekvapilo, že Tamara, ktorá sa narodila 16.júla 2006 vyhrala na kvalitne obsadenom poľskom turné ôsmych mostíkov 4 prvé, 2 druhé a 2 tretie miesta. Z chlapcov sa veľmi dobre v silnej zahraničnej konkurencii v Poľsku presadzoval najmä Hektor Kapustík, zverenec trénera Pohleho z Klubu priateľov skoku na lyžiach v Banskej Bystrici,“  povedal tréner Tamary Mesíkovej a jej otec v jednej osobe, počerný Marián Mesík, v mladosti tiež aktívny skokan na lyžiach s logom Dukly Banská Bystrica.

Len od odborníkov sa  človek do skokanského športu málo znalý dozvie, že dievčatá predsa len nemajú na odraze toľko sily ako chlapci. Na adresu Hektora Kapustíka sme aj od Poliakov počuli už pred rokom, že má celkom slušnú dynamiku, rýchlosť i odraz, to však neznamená, že už nemá na sebe čo zlepšovať.

Na nedávno skončených medzinárodných pretekoch O pohár mesta Banská Bystrica vyhral kategóriu žiakov s rokmi narodenia 2007 – 2008 pred svojim klubovým kolegom Marekom Badánim, tretí skončil Filip Sirági zo SKI Clubu Selce. Zo slovenských skokanov bol ešte na stupni víťazov Teodor Bezúch zo SKI Clubu Selce v kategórii žiakov narodených v rokoch 2009 – 2011. Druhý pred ním skončil syn známeho reprezentanta Českej republiky Jakuba Jandu – Oliver. Jakub Janda vyhral ako prvý Čech Svetový pohár v skokoch na lyžiach. Písal sa vtedy rok 2006.

Víťazom kategórie žiakov sa stal Adam Křenek z Českej republiky. Celkom sa podujatia zúčastnilo vyše 80 mladých adeptov skoku na lyžiach. Svojimi výkonmi  pred najbližším víkendom skokov na umelej hmote mostíkov v Poľsku naši mladí skokani silno odborníkom zahlásili, že idú znova bojovať o pocty najvyššie.

Skoky na lyžiach v žiackych a mládežníckych kategóriách majú tradične veľmi kvalitné zahraničné obsadenie, preto sa so zvedavosťou oplatí čakať na víkendové výsledky. Aj v tomto článku z napísaného však vyplýva, že skokanské lyžovanie v Banskej Bystrici a okolí viacerými pozoruhodnými výsledkami s vyspelejším zahraničím ožíva a motivuje.

 

Jozef Mazár  www.sportlandia.sk