Ako je prevádzkovateľ plážového kúpaliska pripravený na novú letnú sezónu?

SPRÁVY
3 /

Jedinečným areálom v blízkosti centra mesta, ktorý sa využíva na voľnočasové a športové aktivity takmer 365 dní v roku, sa nemôže pochváliť každý. V lete plážové kúpalisko, v zime areál zimných športov navštívia každoročne tisíce návštevníkov.

Hoci je kúpalisko v dlhodobom nájme a prevádzku zabezpečuje súkromný prevádzkovateľ, vedeniu mesta sú každý rok počas letnej sezóny zo strany obyvateľov opakovane adresované kritické podnety na kvalitu služieb či stav bazénov. Aj z tohto dôvodu dbá primátor Ján Nosko na pravidelné kontrolné dni a intenzívnu komunikáciu so súčasným prevádzkovateľom.

V roku 2007 dalo mesto do dlhodobého nájmu na tridsať rokov plážové kúpalisko súkromnému prevádzkovateľovi, Aqualand Slovakia, s. r. o. s ročným nájmom 33,19 eur (predtým 1000,- Sk). Doba platnosti zmluvy sa končí 30. októbra 2037. Primátor Ján Nosko opakuje, že uzatváranie dlhodobých zmlúv so súkromnými spoločnosťami v minulosti sa neosvedčilo. A práve kritika zo strany obyvateľov je veľakrát adresovaná priamo mestu.

„Podľa môjho názoru by takýto jedinečný priestor nemal byť v súkromných rukách. Keďže sa zmluva nedá vypovedať, pretože nájomca podľa nej riadne plní nájomný vzťah, snažíme sa s ním aspoň intenzívne komunikovať. Zároveň mu posielame na riešenie všetky negatívne podnety, ktoré nám od Banskobystričanov prídu. Kontrolnými dňami sa chceme na vlastné oči presvedčiť, či zrealizované opravy a kvalita ponúkaných služieb zodpovedajú tomu, čo je nám každý rok deklarované,“

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

Jeden z kontrolných dní iniciovalo vedenie mesta v utorok 22. mája 2018. Súčasťou kontrolného tímu boli aj poslanci mestského zastupiteľstva a zástupcovia petičného výboru, s ktorými primátor pravidelne komunikuje najväčšie nedostatky.

„Aj tento rok nám na kontrolnom dni prevádzkovateľ kúpaliska predstavil nové projekty, úpravy a rekonštrukcie, ktoré už boli zrealizované. Obhliadkou sme zistili aj závady, ktoré sa podľa slov nájomcu stihnú odstrániť do otvorenia letnej sezóny. Apelujeme aj na kvalitu vody v jazere. Na podnet mesta začal spracúvať projektovú dokumentáciu na zlepšenie jej stavu, či už technickým stavebným riešením alebo nasadením biobaktérií,“

dodáva Nosko.

Podľa spoločnosti Aqualand sa podarilo zrekonštruovať strojovňu a úprava vody v bazénoch by mala byť po zakúpení ďalšieho profesionálneho bazénového vysávača zabezpečená dostatočne. Prevádzkovateľ investoval aj do nových plynových kotlov na ohrev vody v detských bazénoch, traktora na kosenie i vodných atrakcií. Zároveň realizuje špeciálne bazénové ekonátery a opravy bazénových fólií v plaveckom bazéne.

V súčasnosti sa pracuje na výstavbe nových toaliet v sektore Senior, opravili sa poškodené spoje na tobogánoch. Pre zvýšenie bezpečia detí bude v okolí detského baby bazéna protišmykový koberec a pevný prístrešok, ktorý zabezpečí počas horúcich dní tieň. Súkromný prevádzkovateľ rozšíril kapacity terás viacerých občerstvovacích zariadení v celom areáli kúpaliska. Jeho prioritou je zvýšenie kvality služieb a zrýchlenie obsluhy pri výdaji jedál a nápojov.

„Plážové kúpalisko oslávilo v minulom roku svoje 60. narodeniny. Verím, že kritika i pochvala prispejú k jeho ďalšiemu zlepšovaniu a nová letná sezóna prinesie viac pozitív ako negatív. Najlepším kontrolným mechanizmom sú samotní obyvatelia,“

uzatvára primátor Ján Nosko. My sa k prevádzkovaniu plážového kúpaliska vrátime po jeho otvorení 1. júna.

 

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: Mesto BB a ilustračné