Miro Toman: Kto je Ján Lunter?

Blog
7 /

Jeho meno sa pred novembrovými regionálnymi voľbami skloňuje denne v médiách či na sociálnych sieťach v dobrom i zlom. Keďže Jána Luntera poznám ešte z čias bystrického Stavoprojektu pred rokom 1989, kde pracoval vo výpočtovom stredisku, rozhodol som sa zareagovať na to množstvo fám, ktoré sa okolo neho začali šíriť.

Ako motto svojho blogu použijem aforizmus Ľuba Motyčku, ktorý presne vystihuje to, o čom chcem písať: „Je zaujímavé, ako dlho verí človek klamstvu. Je však ešte zaujímavejšie, ako dlho ho treba presviedčať, aby uveril pravde.“

Takže aká je pravda o Jánovi Lunterovi?  Svoje rozhodnutie kandidovať na predsedu BBSK odôvodnil stručne a jasne: „Viem, čo všetko sa dá dosiahnuť poctivou a svedomitou prácou. Všetku svoju životnú skúsenosť a poznanie ponúkam do služby Vám, moji rodáci. Som hrdý na svoju rodinu, som hrdý na svoju firmu – a chcem byť spoločne s vami a právom hrdý aj na náš kraj.“

O tom, že to nie sú prázdne slová, svedčí Lunterov životný príbeh, ktorý sa oddá spoznať. Tak aspoň stručne.

Ján Lunter (1951) pochádza z Telgártu, z roľníckej rodiny so šiestimi deťmi.  Keďže v Telgárte založili JRD až v roku 1975, jeho otec farmárčil samostatne a nepoddal sa komunistickému režimu, čo malo vplyv aj na jeho syna Jána. S manželkou majú 6 detí.  Dve dievčatá ešte študujú, najstarší syn pracuje  vo firme s celosvetovou pôsobnosťou a traja mladší už vedú rodinnú firmu.

 Ako poznám Jána Luntera, nikdy nevynikal silným hlasom, ale skôr pracovitosťou, cieľavedomosťou, racionálnym myslením a pokorou, nebál sa nových vecí. Keď ochorela jeho maminka, hľadal som spôsob, ako by jej pomohol.

„Bystričan Augustín Štefanec mi poradil zmeniť stravovanie. Maminka prešla na stravu, ktorá pozostávala zo surovej zeleniny, ovocia, zeleninových a ovocných štiav. Spolu s ňou zmenila stravu celá rodina. Informácie o zdravej strave som hľadal všade, šiel som úplne od začiatku. Vtedy som našiel recept tofu,“ hovorí Ján Lunter o tom, čo ho priviedlo k výrobe tofu zo sóje.

Po nežnej revolúcii spolu s bývalými kolegami programátormi založil softvérovú spoločnosť, ale zdravá strava mu stále vŕtala v hlave. Po čase sa mu podarilo presvedčiť bývalého kolegu, aby s ním skúsil neobvyklý biznis. Firma Alfa Bio vznikla v roku 1991 v pivnici rodinného domu. Dnes začiatky podnikania hodnotí s úsmevom: ,,Naše prvé stroje boli dosť primitívne, lisovačka napríklad fungovala tak, že sme k nej horolezeckými lanami pripevnili kilové závažie, starý vyradený sterilizátor z nemocnice vyrábal paru.“

 Najskôr ľudia nevedeli, čo od vtedy neznámej potraviny v Československu čakať. Firma Alfa Bio teda fungovala ako veľkoobchod s produktmi racionálnej výživy a tofu tvorilo len časť sortimentu. Čoskoro sa však záujem zvýšil a spoločnosť zrazu vyrábala tonu tofu týždenne. Napriek tomu, že si tofu získavalo obľubu, väčšiemu rozvoju firmy na Slovensku bránila nedôvera v neznáme. K popularizácii TOFU a rastlinnej výživy prispela aj reštaurácia a predajňa otvorená v rokoch 1991-1992.

Z malej firmy s prevádzkou v rodinnom dome postupne vyrástla úspešná spoločnosť Alfa Bio – Lunter, ktorá dnes vo vlastnej fabrike zamestnáva vyše 200 ľudí a svoje produkty vyváža do 7 krajín. Firmu nepoložil na lopatky ani škandál s posúdením prítomnosti botulotoxínu na obale cícerovej nátierky jediného z tisícov konzumentov príslušnej šarže výrobkov v roku 2015, ktoré boli po vykonaní kontroly v certifikovanom laboratóriu v poriadku.

V ALFA BIO sa nevyrábajú iba zdravé produkty, ale sa tu myslí ekologicky. Vybudovali si vlastnú studňu, čím nezaťažujú mestský rezervoár v záťažových obdobiach. Použitú vodu recyklujú a viacnásobne využívajú. V roku 2014 inštalovali automatický veľkokapacitný lis na papier a plasty. Spoločnosť má už viac ako desať rokov vlastnú CNG stanicu.

Vďaka vozidlám na zemný plyn dosahuje zníženie emisií CO2 až o 25 % oproti benzínu a až do 40 % nákladov oproti konvenčným pohonným hmotám. Na zlepšenie starostlivosti o zákazníkov v roku 2014 zaviedli Call centrum. Na investície do výroby vďaka úspešnému projektu v roku 2016 získala firma 1,5 milióna eur z eurofondov, ale aj toto sa stalo predmetom spochybňovania.

Spoločnosť Alfa Bio – Lunter dostala niekoľko ocenení. V roku 2013 to bola Cena BBSK, v roku 2014 ocenenie Via Bona za zodpovedné podnikanie a v roku 2015 Podnikateľské srdce v rámci ocenení Podnikateľ roka. Od roku 2011 sa v Alfa Bio začala generačná výmena a riadenie firmy prevzali od otca traja synovia Jána Luntera.

Keď sa jeho meno objavilo medzi kandidátmi na predsedu BBSK, bolo jasné, že so svojím životným príbehom môže mať veľkú šancu na úspech. Určité pochybnosti možno vyvolali niektorí členovia jeho tímu z radov aktivistov, ale takých nájdete všade. Rovnako je každého súkromná vec, aké náboženstvo vyznáva, či sa jedná o adventistu, katolíka či evanjelika.

Ako to už na Slovensku chodí, okrem množstva prívržencov získal aj viacero odporcov. Začali mu vyčítať jeho vek, ako keby aj vo svete práve zrelé osobnosti so životnými skúsenosťami a dobrým zázemím neboli tými, ktoré majú prirodzenú dôveru u ľudí. Napokon o čom bola rada starších v rôznych spoločenských kultúrach v histórii ľudstva?

 Aby toho nebolo málo, jeho neprajníci útočia na nátierky Lunter v spojitosti s botulotoxínovou kauzou a eurofondy pre firmu získané počas vlády Smeru, ktorý ho spolu s ďalšími koaličnými i opozičnými stranami podporuje v predvolebnej kampani. Tieto útoky sú postavené na vode a neznalosti veci, pričom ich autori sa opierajú o krátku pamäť ľudí a ich sklon veriť skôr konšpiráciám ako pravde. Je to aj všadeprítomná závisť voči úspešným Bystričanom, s ktorou sa slobodomyseľný človek stretáva v uliciach mesta dosť často.

 A či tento racionálny kandidát obstojí v súboji s veľkohubým populistom Kotlebom, ukážu až voľby. Prieskumy verenej mienky, ktoré nepriatelia pravdy radi spochybňujú, ukazujú, že Ján Lunter je dobrá voľba. K tomu iba  dodávam, že aj správna.  Je to čestný muž, ktorého slovo platí. Čo sľúbi, to aj splní. V tom je jeho sila!

 

 

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné

Miro Toman