Martin Pechovský: Startup v zdravotníctve pomôže lekárom lepšie diagnostikovať rôzne nádory

Blog
0 /

Predstavte si klasický röntgenový snímok. Musíte sa podrobne zahľadieť aby ste videli bodky, čiarky, paličky. Ak však tento snímok premietnete do 3D modelu a do priestoru pomocou špeciálnej, zobrazovacej, holografickej techniky a dokonca si ho viete pomocou kinect technológie otáčať v priestore, môže dôjsť k detailnejšiemu zobrazeniu orgánov, či kostí. Je to niečo neuveriteľné ako keby váš orgán bol teleportovaný v reálnom čase do priestoru a lekár si ho vie prezerať na stole.

Tento projekt vznikol spojením talentovaných ľuďí z oblasti audiovizuálneho sveta a sveta zobrazovacích zariadení v zdravotníctve. Tím, ktorý má veľký potenciál už disponuje patentom, rokuje s investormi, hovoria si INTOMETER a výrobu plánujú spustiť práve v Banskej Bystrici. Mal som možnosť konzultovať zámer INTOMETER a som veľmi rád, že v Banskobystrickom kraji existuje tak veľký potenciál. Poprosil som chalanov nech sa s vami podelia o ich príbeh.

Roman ja sa veľmi teším šikovným ľuďom z kraja a vždy ich budem podporovať, povedz kto vlastne ste a ako to celé vzniklo?

Autorom celej myšlienky zobrazovacieho, holografického zariadenia je Lucian Gontko, ktorý začal experimentovať s holografickou technológiou aj na základe princípov odrazu svetla a premietania známych už od čias Leonarda Davinciho. Založil v spolupráci s Erikom Varhaníkom práve v Žarnovici spoločnosť New Options práve na výrobu holografických technológií. Produkt na začiatku nazvali Z Desire. Na začiatku to bol výrobok z kartóna a neskôr začali vyrábať plastový obal. Neskôr som sa pripojil ja ako expert na audiovizuálnu oblasť a zaujalo ma to ako marketingový nástroj. Mojim cieľom bolo skvalitniť zobrazovanie objektov, čo sa veľmi podarilo a dnes už tvoríme neoddeliteľný tím. V súčasnej dobe máme produkt vyrobený a otestovaný v marketingovom prostredí na zobrazovanie produktov.

foto1

V čom sa líšite od ostatných podobných technológií vo svete?

Naše zariadenie pracuje na princípe projekcie a zrkadlenia. Podobné zariadenia vo svete sú na určitej úrovni zobrazovania v základnom režime. My sme našej technológii venovali veľmi veľa času a energie a podarilo sa nám, a vlastne aj naďalej sa nám darí robiť zobrazovanie oveľa presnejším a kvalitnejším aj na základe odlišovania farieb jednotlivých častí objektu. Ďalšou výhodou je detailná práca s 3D vizualizáciou, keďže som z toho prostredia viem presne aké detaily pri samotnom zobrazení zvýrazniť a ktoré naopak utlmiť aby sme dosiahli výsledok čo najviac podobný realite. Náš mozog je síce šikovný nástroj no jeho vnímanie je veľmi komplikovaná a komplexná vec, preto musíme prispôsobovať objekty tak aby boli pre náš mozog čo najprijateľnejšie.

foto2

Prvotný pro­dukt nazvali Z Desire. Spo­čiatku bol len z kartónu, neskôr však začali vyrá­bať plas­tový obal. Tento produkt veľmi oslovil experta pre zobrazovacie technológie v zdravotníctve Martina Lászla, ktorý navrhol zobrazovať snímky v priestore.

Martin ty si projektový manažér INTOMETRA a človek s veľkou dávkou skúseností z laboratórnych a zobrazovacích technológií vo svete. Ako vôbec táto technológia bude pracovať v zdravotníctve?

Doposiaľ som mal skúsenosti len s monochromatickými displejmi ako takými, ktoré majú mnohé obmedzenia. Keď som videl chalanov a ich “Z-tko” hneď mi bolo jasné kam to vieme posunúť. To znamená, že z prístrojov ako sú CT a MR vieme pomocou nášho skenera a zobrazovacieho zariadenia vyrobiť dôveryhodnú repliku snímok v priestore. Zámer sme konzultovali aj s niektorými lekármi a rádiológmi a táto zobrazovacia technológia im pomôže lepšie a včasnejšie diagnostikovať zdravotné problémy pacienta ako sú napríklad aj nádorové ochorenia. Pomocou nášho INTOMETRA budú môcť byť lepšie posudzované aj rôzne fraktúry kostí po úrazoch a nehodách. Ale netreba zabudnúť ani na chirurgov priamo na sále kde nájdu v INTOMETRI oporu pri plánovaných operáciách.

Chalanom držím palce a viac takýchto projektov vám priblížim v ďalších článkoch. Šikovných ľudí máme v kraji veľa a je potrebné ich podporovať.

Autor: Martin Pechovský, Foto: ilust.

Martin Pechovský