Martin Klus verejne spochybnil prieskum agentúry FOCUS

SPRÁVY
10 /

Kandidát na predsedu BBSK  Martin Klus na svojom Facebooku naznačil možnú manipuláciu júnového prieskumu verejnej mienky agentúry FOCUS, ktorý sa robil na objednávku ďalšieho kandidáta Jána Luntera. Klus v ňom skončil na treťom mieste za Marianom Kotlebom a Jánom Lunterom, pred Stanislavom Mičevom.

Klusove tvrdenia

Martin Klus sa odvoláva na jemu blízku nemenovanú osobu, ktorej mala volať anketárka Focusu, Pýtala sa jej, či pozná kandidátov na predsedu BBSK. Ona mala odpovedať, že Klusa, Mičeva a Luntera. Na to vraj anketárka neprofesionálne a sugestívne poznamenala, že ju teší, keď pozná Luntera.

Telefonický rozhovor potom pokračoval otázkou, koho by volila, keby sa voľby konali túto sobotu. „Klusa,“ mala odpovedať jemu blízka osoba. Anketárka pokračovala: „A ak nie Klusa?“  Odpoveď znela: Mičeva.“ Anketárka mala pokračovať slovami:  „A nie náhodou pána Luntera, keď ho poznáte?“

Klus tvrdí, že má presný časom telefonického rozhovoru a tiež telefónne číslo.

Júnový prieskum Focusu

junovy prieskum focus

Stanovisko  agentúry FOCUS

 Šéf Focusu Martin Slosiarik reagoval na Klusove tvrdenia oficiálnym stanoviskom:

 „Rázne odmietame tvrdenie pána Klusa o zámernej manipulácii prieskumu spôsobom, ktorý uvádza – alebo akýmkoľvek iným spôsobom. Je nám ľúto, že člen klubu SaS opakovaného klienta Focusu, obviňuje našu agentúru takto anonymne a všeobecne. Takto žiadny dotazník Focusu nevyzerá a ani nikdy nevyzeral. 

Agentúra Focus pôsobí na poli prieskumov už viac ako štvrťstoročie a je rešpektovaným partnerom domácich aj zahraničných komerčných aj akademických pracovísk. Svoje profesionálne renomé sme si vybudovali aj vďaka prísnemu dodržiavaniu etických profesných pravidiel, ako aj nepísaných morálnych zásad. Pri práci o. i. dodržiavame medzinárodné štandardy združenia ESOMAR.

Ak by aj hypoteticky došlo k veľmi nepravdepodobnému individuálnemu zlyhaniu operátora, čomu zatiaľ nemáme dôvod veriť, tak sa to vo výsledkoch reprezentatívneho prieskumu neprejaví. Pokiaľ nám pán Klus poskytne telefónne číslo volaného respondenta, vec samozrejme preveríme. 

Zároveň však tento jeho status dáme posúdiť právnikovi, pretože ho považujeme za zámerné účelové poškodzovanie dobrého mena našej agentúry. Takéto pokusy o spochybňovanie profesionality našej práce nám pripomínajú smutné časy pred rokom 1998.“

 O čo ide?

Politickí analytici  dávajú tieto verejné vyjadrenia Klusa do súvislosti s nedávnym neúspechom Memoranda o spoločnom postupe protikandidátov Mariana Kotlebu (ešte neohlásil svoju opätovnú kandidatúru), ktorý podpísali iba dvaja kandidáti – Stanislav MičevMartin Klus.

Tretí najvážnejší kandidát na bystrického župana a favorit regionálnych volieb 4. novembra 2017 Ján Lunter ide svojou cestou. Podľa jeho slov zadá koncom septembra ďalší prieskum agentúre Focus resp. aj inej, pokiaľ budú mať ostatní kandidáti záujem. Ak v ňom nebude úspešný, vzdá sa v prospech najlepšieho z nich.

Autor: (tom), Foto: ilustračné