Ľubomír Motyčka: Prečo neprídem?

Blog
4 /

Strašne rád by som sa teraz rozpísal o tom, ako Banskej Bystrici stúpli príjmy z cestovného ruchu – ubytovania, ako sa lepšie darí skoro všetkým, ktorí v službách robia. Zase tu mám však Kotlebovskú tému.

Neveril som vlastným očiam, keď mi prišla pozvánka do Zvolenského divadla na najbližší pondelok. Na rade je oceňovanie učiteľov. Bude sa odmeňovať. Cenou Mateja Bela. Nikdy som takúto pozvánku nedostal a o odovzdávaní takejto ceny som ani nevedel. Len o aférach.

Vlani to bolo napríklad v Brezne prerušenie divadelného predstavenia, ktoré sa šéfovi VÚC nepáčilo. Čo bude teraz? Aj som bol zvedavý, aj som si chcel uctiť učiteľov. Aj keď som pozvánku dostal prvý raz.

Ibaže, ako som sa dozvedel, Cenu Mateja Bela má oprávnenie dávať len Slovenský literárny fond. Kolegovia tam aj zavolali. A chceli reakciu. Slovenský literárny fond sa viac neozval a už tam ani nikto nedvíhal telefóny. Išli na dovolenku? Strčili hlavu do piesku? Či???

V každom prípade sme sa viacerí poslanci rozhodli neísť na akciu, ktorá je v rozpore so zákonom i slušnosťou. Tak ako sme si v našom kraji už zvykli.

Ospravedlňujem sa učiteľom, zaslúžia si uznanie a úctu. Aspoň väčšina z nich. Oni musia ísť. Ide o školy riadené VUC. Ja neprídem. Nechcem byť figúrkou v nejakom čudnom a z hľadiska zákona pochybnom divadle. Inak, legálna je Cena predsedu samosprávneho kraja. Prečo ju neudeľuje? Lebo medveď?

Autor: Ľubomír Motyčka (lubomirmotycka), Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka