Ľubomír Motyčka: Dominanta bystrického námestia je najväčšou atrakciou pre turistov

Blog
4 /

Hodinová veža poskytuje Banskobystričanom a návštevníkom jedinečný pohľad na okolie Banskej Bystrice tradične od mája. Okrem očarujúcej panorámy Malachovského predhoria, Kremnických vrchov, Veľkej Fatry či Urpína ponúka „šikmá veža“ sedem dní v týždni počas sezóny aj niekoľko noviniek a netradičných atrakcií.

Vežu ako strážnu postavili v roku 1552. Nakláňať sa začala koncom 19. storočia a nakláňanie sa zastavilo po betónovej injektáži v polovici 20. storočia. Jej zošikmenie je 68 cm, vystupuje sa po 101 schodoch a pohľad na svete okolo seba ponúka z výšky 20 metrov.

To by však k jej atraktívnosti asi nestačilo. Ročne je navštívi vyše 10 000 záujemcov, z čoho je približne tretina zahraničných turistov. V júli 2018 na vežu vystúpilo vyše 3200 záujemcov, z toho viac ako 1100 zo zahraničia.

Zásadná zmena oproti predchádzajúcim rokom je, že Hodinová veža je otvorená vždy aj v pondelok, teda v čase, keď sú múzeá, galérie a výstavné priestory zavreté.  Otvárací čas do 19:00 hod. umožňuje návštevníkom mesta získať informácie aj mimo otváracích hodín Informačného centra a tiež počas víkendov.

V máji, júni a septembri sa na vežu dostanete od pondelka do nedele od 13:00 do 19:00 hod. V júli a auguste je sedem dní v týždni otvorená už od 10:00 do 19:00 hod.

Ďalšou novinkou je, že na zábradlie Hodinovej veže bol nainštalovaný nový vyhliadkový ďalekohľad, v interiéri  je  umiestnený nápojovač s vodou a automat na razbu pamätných mincí s motívom Banskej Bystrice.

Záujemcovia si môžu zakúpiť rôzne suveníry, turisti tiež získajú informácie o veži a meste v podobe propagačného materiálu v rôznych jazykových mutáciách. Samotní sprievodcovia ovládajú angličtinu a jedna sprievodkyňa aj maďarčinu.

K atraktivite  prispieva aj unikátna novinka  memlycard. Priamo z výšky môžete zachytiť krásu  námestia na skutočnej pohľadnici. Ako to funguje? V priestoroch veže sú umiestnené pokyny ako postupovať: odfoťte QR kód (umiestnený na plagáte) alebo vyplňte vo vašom telefóne adresu app.memlycard.com. Následne zadajte promo kód (nachádza sa tiež priamo vo veži na plagáte). Nahrajte svoju fotografiu, napíšte odkaz, vyplňte adresáta a odošlite. Pohľadnica vytvorená z Vašej fotografie sa vytlačí a pošlete ju komukoľvek na svete. A to zadarmo.

V  roku 2017 získala Hodinová veža za svoju atraktivitu od najväčšieho cestovateľského portálu na svete Tripadvisor certifikát výnimočnosti. Vďaka dlhodobému pozitívnemu hodnoteniu od cestovateľov je  označovaná ako najatraktívnejšie miesto na návštevu. Po zavedení noviniek atraktívnosť veže ešte rastie.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: Mirka Chabadová ilustr.

Ľubomír Motyčka