FOTO: K označeniu Mesto olympijských víťazov na vstupoch pribudla aj olympijská symbolika

SPRÁVY
4 /

Pred rokom sme Vás informovali o komplexnej obnove vstupných označníkov so znakom Banskej Bystrice v smere zo Zvolena, Brezna, Ružomberka a Mičinej. Návštevníci mesta pod Urpínom si v posledných dňoch mohli všimnúť, že k nápisu „Mesto olympijských víťazov“ pribudli aj olympijské symboly.

Banská Bystrica – mesto olympijských víťazov

Vstupné brány do mesta s nápisom „Banská Bystrica mesto olympijských víťazov“  súvisia aj s prestížnym titulom Európske mesto športu 2017. Ide o myšlienku Jozefa Ivana, ktorá sa vďaka pochopeniu mesta napokon uskutočnila v spolupráci s bystrickými architektmi Jozefom Frtúsom a Rudolfom Bizoňom – autormi pôvodného výtvarného riešenia vstupov do mesta. 

„Podnet k tomuto počinu dal Jozef Ivan,  grafické návrhy sme vyhotovili spolu s kolegom Rudolfom Bizoňom ako autori pôvodných vstupných emblémov. Tieto boli realizované v roku 1975 k 35. výročiu SNP. Okrem osadenia nápisov a loga boli po mnohých rokoch aj zaslúžene rekonštruované,“

uviedol pre náš portál Ing. arch. Jozef Frtús.

Myšlienka Jozefa Ivana

Návrh Jozefa Ivana na označenie Banskej Bystrice ako mesta olympijských víťazov s umiestnením aspoň štyroch veľkoplošných tabúľ na prístupových cestách v roku 2014 podporilo svojím podpisom 1.549 občanov z Banskej Bystrice a okolia spolu s banskobystrickým Olympijským klubom. Schválil to aj Slovenský olympijský výbor, ktorého symbol teraz pribudol k názvu mesta.

Mestské zastupiteľstvo potom v apríli 2014 jednomyseľne schválilo uznesenie o odhalení pamätnej tabule olympijským víťazom a pomenovaní „Banská Bystrica – mesto olympijských víťazov“. Zároveň odporučilo zhotoviť a osadiť na prístupových cestách k mestu referenčné tabule, čo sa práve teraz stáva skutočnosťou.

Napĺňa sa tak pôvodný zámer, aby Bystričania a návštevníci poznali mesto pod Urpínom ako mesto olympijských víťazov a držiteľov vzácnych kovov z novodobých olympiád, ktorí ho preslávili. S myšlienkou pripomenúť si olympijských víťazov, ktorí žili alebo žijú v tomto meste, prišiel známy športový redaktor a komentátor Jozef Ivan:

„Osadením olympijského znaku a zvýraznením toho slávnostného názvu Banská Bystrica – mesto olympijských víťazov sa uzatvoril  celý sedemročný cyklus olympijskej symboliky v našom meste. To by malo ďalším generáciám, ktoré prídu po nás, vždy pripomínať, že v Banskej Bystrici žili skvelí športovci, ktorí preslávili mesto víťazstvami na olympijských hrách.“

Význam olympijských symbolov

Podľa Jozefa Ivana by táto olympijská symbolika mala zároveň podporiť zdravý lokálpatriotizmus Bystričanov, ich súdržnosť a hrdý vzťah k mestu. U návštevníkov, ktorí prechádzajú mestom, by to malo vzbudiť zvedavosť a záujem o poznanie, čo táto olympijská symbolika znamená.

Jozef Ivan k získaniu súhlasu použiť olympijské kruhu dodáva:

„Nebolo to také jednoduché. Čestný názov udeľuje Slovenský olympijský výbor, ktorý povolil použitie jeho znaku na vstupné označníky. Ale to je aj zásluha Bystričanov, ktorí podporili moju myšlienku. Nebyť ich ako aj  poslancov mestského zastupiteľstva, architektov Jozefa Frtúsa a Rudolfa Bizoňa, podpory pracovníkov MsÚ,  primátorov Petra Gogolu a najmä Jána Noska, ktorý veľmi správne pochopil revitalizáciu vstupných označníkov s olympijskou tematikou, tak by táto symbolika nebola.“

Spočiatku sa musel Jozef Ivan aj s primátorom Jánom Noskom obrátiť na prezidenta Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne Thomasa Bacha so žiadosťou uchádzať sa o použitie olympijských symbolov na Slovensku. To otvorilo cestu k úspešnému rokovaniu s funkcionármi Slovenského olympijského výboru.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a Jozef Frtús