Doživotný zákaz viesť motorové vozidlo pre bystrického chirurga

SPRÁVY
3 /

Bývalý chirurg z Rooseveltovej nemocnice Zdenko Rusko dostal tento trest za opakované šoférovanie pod vplyvom alkoholu v zmysle zásady trikrát a dosť. Právoplatne o tom rozhodol o tom Okresný súd v Banskej Bystrici trestným rozkazom a zároveň mu uložil podmienečný trest na jeden rok za marenie výkonu úradného rozhodnutia. Verdikt súdu je právoplatný.

Fyzické napadnutie manželky

V júni 2014 lekár v byte napadol svoju o dva roky mladšiu manželku. Podľa záverov vyšetrovania ju najskôr ťahal za nohy z postele, vulgárne jej nadával, potom ju škrtil, chytil za vlasy a udrel do temena hlavy, následne aj kopol do pravej nohy.

Manželka utrpela otras mozgu, povrchové poranenia hlavy, krku, hrudníka a iných častí tela, z čoho liečila viac ako desať dní.

Alkohol za volantom

Na druhý deň ráno šoféroval Audi a v Podlaviciach spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu. Lekárovo auto pri prejazde mierne pravotočivej zákruty prešlo do protismeru a bokom narazilo do protiidúceho špeciálneho vozidla Avia Stredoslovenskej energetiky. Na mieste nehody musela zasahovať dopravná polícia a odťahovka.

Čierne Audi odtiahli na prvej odbočke smerom k Rooseveltke. Malo zrámovaný celý ľavý predný bok s poškodeným kolesom Rozbité súčiastky z neho sa ešte povaľovali v mieste zrážky na chodníku. Ľudia z okolia potvrdzovali, že vodiča poznali z nemocnice.

Po nehode lekárovi opakovane namerali viac ako 1,5 promile alkoholu. Pri zrážke na  Avii vznikla škoda vyše 1.100 eur. Na Audi Q5, ktoré patrilo spoločnosti Pharmeco, to bola škoda za  viac ako 11.000 eur

Vinník nehody spáchal prečin ublíženia na zdraví a prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Šoféroval opitý i napriek tomu, že za alkohol ho pred dvomi rokmi odsúdili v Lučenci.

Priznanie

45 – ročný lekár sa v júni 2015 priznal k fyzickému napadnutie manželky a jazde pod vplyvom alkoholu Pred vynesením rozsudku uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil.  Podľa dohody obvinený lekár zaplatil peňažný trest 1.800 eur a na päť a pol roka nesmel sadnúť za volant. Rozsudok sa stal právoplatným, pretože súčasťou dohody bol záväzok obvineného, že sa voči nemu neodvolá.

Sudca lekára upozornil, že ak si znovu sadne za volant pod vplyvom alkoholu, môže dostať doživotný trest zákazu šoférovania, pretože už raz viedol motorové vozidlo po požití alkoholu. Zároveň tak spácha trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Opakovaná jazda pod vplyvom alkoholu

31. júla 2016 vo večerných hodinách policajná hliadka v Tajove zastavila vodiča Peugeotu 407. Bol to opäť spomínaný bystrický lekár, ktorý hliadke predložiť nielen doklady potrebné na vedenie vozidla, ale pri opakovanej dychovej skúške mu namerali viac ako 1,5 promile alkoholu.

Súd o jeho vine rozhodol v skrátenom konaní formou trestného rozkazu. Lekár voči nemu podal odpor a sudca musel vytýčiť pojednávanie. Lekár však na súd neprišiel v januári a ani v marci. Poslal iba doklad o svojej práceneschopnosti. Napokon však odpor vzal späť a rozsudok sa stal právoplatným.

Autor: (dem), Foto: ilust.